Blog

Aktualni članki

Kdo sem (in od kod prihajam)

Na svojih delavnicah in terapijah vedno poudarjam kako pomembno je, da se zavedam, kdo pravzaprav sem. Kaj to pomeni? To pomeni, da vem, kaj čutim, kakšne so moje želje in potrebe, si jih upam izraziti naglas; skratka, da si upam postaviti zdrave meje sebi in drugim. Poudarjam zdrave meje, to pa zato, ker se meja med jaz in ti večkrat zabriše ko posameznik ni ozavestil kaj se mu je v družini dogajalo (pomeni od kod prihajam) in tega ni predelal. Tako velikokrat preslikavamo (projiciramo) svoje »vsebine« v drugega, kar pomeni, da posameznik ne ve, kje se konča njegov svet in začne svet drugega. Če želimo spodbuditi našo osebno rast, je tako nujno, da razkrijemo naše nezavedno (naša preteklost v obliki davno pozabljenih spominov in potlačenih kompleksov), v nasprotnem primeru je lahko to le vir novih težav. Gotovo se je že vsakemu izmed nas zgodilo, da smo nekoga označili za nesramnega, sogovornik pa sploh ni vedel, kaj je storil narobe. Kasneje nam je bilo za naše vedenje žal, bilo nas je celo sram. Po tiho se vprašaš: »Pa kaj se z mano dogaja? Saj ni bilo nič takega.« V tem primeru je precej verjetno, da je sogovornik v nas sprožil globoko potlačeno bolečino, ki pa se je niti ne zavedamo.

Read more

Stari starši, tašče in še kaj

Pred časom so me prosili, da za eno izmed slovenskih revij odgovorim na par vprašanj. Ker je tema precej aktualna, sem se odločila, da zastavljena vprašanja in odgovore objavim tudi na svoji spletni strani.

Kaj je tisto kar lahko prav stari starši dajo otroku (in starši ne morejo ali morda težje)?

Med starimi starši in vnuki se splete vez, ki ni vezana na odgovornost, saj stari starši niso obremenjeni s preživljanjem vnukov, ne vežejo jih obveznosti in konflikti otrok-starši. V bistvu gre bolj za neke vrste zavezništva. Velikokrat slišimo, da so stari starši za crkljanje, starši pa za vzgajanje in kaznovanje. Na tej točki stari starši dobijo ponovno priložnost obujanja sposobnosti branja in pripovedovanja pravljic, petja uspavank, crkljanja… in s tem niso obremenjeni kot so bili, ko so bili sami starši. Vnuki na drugi strani pridobijo zaveznika.

Odnos med vnuki in starimi starši je precej odvisen od odnosa med starši in starimi starši, kar konkretno pomeni, da nastane problem, če je vnuk potegnjen v nerazrešene konflikte le teh. Tako bo tako vnuk kot stari starši precej prikrajšan, če bo odnos med njimi prekinjen.

Read more

Prelomljena zvestoba

Odkritje partnerjeve afere je dogodek, ki spremeni vse. Starega odnosa oziroma zakona je nepreklicno konec. Tisti, ki je prevaran se počuti na celi črti izdanega, izigranega, osramočenega, je prestrašen, predvsem pa besen. Za prevaranega je to težek udarec, saj se mora spoprijeti s celo paleto čustev, ki se v njem nabira. Za prevaranega je afera pravzaprav travmatični dogodek in v trenutku, ko je afera razkrita, ljudje reagirajo na različne načine, predvsem pa to doživljajo kot najbolj zlobno in zahrbtno dejanje. Če so se prej počutili na varnem, se sedaj počutijo ogrožene. Prevaranemu se v trenutku sesuje ves svet. Za prevaranega je to travma. Prevarani postane prav obseden s podrobnostmi afere, imajo motnje spanja, doživljajo že kar napade panike, počutijo se popolnoma nemočne. Čustev ne zmorejo kontrolirati, prevladujeta strah in žalost. Pojavljajo se flashbacki oziroma vnovične projekcije prizorov, ki nastanejo ob minimalnih namigih in pravzaprav odzvanjajo afero. Trajajo lahko od nekaj dni, mesecev do celo več let.

Zdravljenje afere poteka počasi in po fazah. Okrevanje je dolgotrajno. Večina ljudi v tem primeru potrebuje pomoč pri razumevanju, kaj se je pravzaprav zgodilo in kako spremeniti nekaj tako težkega in hudega v nekaj plodovitega za rast in razvoj. Potrebuje nasvete kako se spoprijemati s tem in kako afero konstruktivno reševati.

Read more

Kdo sem (in od kod prihajam)

Na svojih delavnicah in terapijah vedno poudarjam kako pomembno je, da se zavedam, kdo pravzaprav sem. Kaj to pomeni? To …

Stari starši, tašče in še kaj

Pred časom so me prosili, da za eno izmed slovenskih revij odgovorim na par vprašanj. Ker je tema precej aktualna, sem …

Prelomljena zvestoba

Odkritje partnerjeve afere je dogodek, ki spremeni vse. Starega odnosa oziroma zakona je nepreklicno konec. Tisti, ki je …