ANKSIOZNOST

anksioznost

Kaj je anksioznost?

Anksioznost ali tesnoba je čustveno stanje, ki je do neke mere naraven odziv na stresne dogodke v življenju. Lahko se pojavi npr. ob izgubi službe, končanju dolgotrajne zveze, težavah v družini, medosebnih konfliktih  … Anksioznost je do neke mere lahko koristna, saj nam pomaga, da se bolje soočimo s stresno situacijo pred nami. Ko pa težje obdobje mine, težave običajno izzvenijo.

Če simptomi anksioznosti vztrajajo in začnejo vplivati na posameznika do te mere, da znižujejo kvaliteto njegovega življenja oziroma omejujejo njegovo vsakodnevno delovanje, govorimo o anksioznih motnjah. Gre za duševne motnje, ki jih ljudje pogosto občutimo kot nenehno napetost in zaskrbljenost, nepojasnjen strah, pretirano živčnost, povečano nespečnost in utrujenost, ipd.

Anksiozne motnje se pojavljajo v vseh starostnih obdobjih, tako pri otrocih in mladostnikih kot tudi pri odraslih in starejših. Prizadenejo oba spola, vendar so pogosteje prisotne pri ženskah.

10 najpogostejših simptomov anksioznosti

Simptomov anksioznosti je zelo veliko in se med seboj pogosto prepletajo. Kažejo se na različnih nivojih delovanja vsakega posameznika. Najpogostejši psihološki simptomi, ki kažejo na anksioznost, so:

 1. napetost ali nemir,
 2. nespečnost,
 3. utrujenost,
 4. razdražljivost,
 5. žalost,
 6. nihanje razpoloženja,
 7. pretirana zaskrbljenost,
 8. cmok v grlu,
 9. motnje pozornosti in
 10. slaba koncentracija.
 

Poleg teh simptomov pa so pri anksioznih motnjah prisotni številni telesni znaki, med katere pogosto sodijo:

 • pospešeno bitje ali razbijanje srca,
 • težko dihanje in zadihanost,
 • omotičnost oz. vrtoglavica,
 • tresenje,
 • napetost v mišicah,
 • glavobol in
 • slabost.

Ste se prepoznali v zgoraj naštetih simptomih in znakih, značilnih za različne vrste anksioznosti? Na voljo sem vam za strokovno pomoč v obliki individualnih psihoterapij.

Zakaj pride do anksioznosti

Med vzroke za nastanek anksioznih motenj sodijo genetski, okolijski in osebni dejavniki, ki se med seboj prepletajo. Gre za kompleksen pojav, anksiozne motnje vsekakor niso odraz šibkosti posameznika.

 • Biološki ali genetski dejavniki: gre za prisotnost anksioznih motenj v ožji ali širši družini. Tako se lahko poveča verjetnost, da anksiozne motnje razvijejo tudi drugi družinski člani.
 • Okolijski dejavniki: to so dejavniki iz okolice, kot so izguba ožjega družinskega člana, ločitve staršev, zavrnitev s strani staršev, nenehno poniževanje doma, pretirano zavijanje otroka v vato, travmatične izkušnje, hudi pritiski na delovnem mestu, …
 • Psihološki dejavniki: sem sodijo zelo nizka samopodoba, čustvena nestabilnost, perfekcionizem, želja po nenehnem ugajanju in odobravanju, potreba po varnosti, čustvena nihanja, zadržanost, …

Različne vrste anksioznosti

Poznamo različne vrste anksioznih motenj, med katere najpogosteje sodijo:

 • Generalizirana anksioznost
 • Socialna anksioznost
 • Panični napadi
 • Separacijska motnja
 • Hipohondrija
 • Agorafobija
 • Anksionznost pri otrocih in mladostnikih
 • Obsesivno-kompulzivna motnja
 • Posttravmatska stresna motnja

Zdravljenje anksioznosti

Živeti z anksioznimi motnjami je naporno in težko. Vsak si zasluži polno in srečno življenje. Od vsakega posameznika je odvisno, kako se bo soočil s svojimi anksioznimi motnjami in si pomagal pri zdravljenju.   

7 metod samopomoči pri anksioznosti

V boju proti anksioznosti lahko veliko naredite sami. Svetujem vam 7 metod, ki ne vsebujejo alkohola ali pomirjeval in jih lahko izvajate v vsakodnevnem življenju. 

 1. dihalne in sprostitvene vaje,
 2. poslušanje umirjene glasbe,
 3. sprehodi v naravo,
 4. meditacija ali joga,
 5. dovolj počitka,
 6. pogovori z domačimi in prijatelji,
 7. avtogeni trening.

Strokovna pomoč pri zdravljenju anksioznosti

Anksiozne motnje posameznika izčrpavajo, hkrati pa z njim trpijo tudi bližnji družinski člani. V kolikor sami ne najdete rešitve, se lahko odločite za strokovno pomoč v obliki pogovornih terapij. Med najbolj učinkovite tehnike sodi kognitivno vedenjska tehnika, ki jo uporabljam tudi sama. Gre za obliko terapije, pri kateri povezujemo misli, čustva in vedenje posameznika. Preko terapij se posameznik nauči soočati s svojimi strahovi, spremeni način razmišljanja in kako se odzove na stresne situacije.

Pišite me in rezervirajte svoj termin za uvodno srečanje.

 
  osamljenost za praznike

  Osamljenost med božičnimi prazniki – Kako jo premagati?

  Zakaj je osamljenost ravno med božičnimi prazniki največja? December je za mnoge najbolj čarobni čas v letu, ko pričakovanja …

  prelomljena nezvestoba

  Partnerjeva nezvestoba

  Kdaj govorimo o nezvestobi? O nezvestobi govorimo, ko partner prelomi zaupanje svojega partnerja in ga s svojimi dejanji …

  Kdo sem (in od kod prihajam)

  Na svojih delavnicah in terapijah vedno poudarjam kako pomembno je, da se zavedam, kdo pravzaprav sem. Kaj to pomeni? To …